Kategorier
Nyhet Okategoriserade

Unga filmare i Kil vann SM

Stort grattis till gänget bakom ”Is Real”.

På Filmörnen vann Troy Johansson Vivungi, Elliot Alfredsson och Liam Lindberg Lättviktsklassen (filmare mellan 0-15 år). Nu har de även tagit hem pris för bästa film i Högstadieklassen på Västerbergslagens barnfilmfestival, SM för unga filmare.

Västerbergslagens barnfilmfestival är en festival riktad till alla barn i Sverige från F-klass till årskurs 9 med syfte att uppmuntra alla som vill skapa film. 2023 gick Festivalen av stapeln i Dalarna, i Ludvika och Smedjebacken v.43, 23 – 27 oktober. Detta första år tävlade 40 filmer från hela Sverige och de visades i Folkets hus biografer för 3300 grundskoleelever i de två värdkommunerna, medan de streamades i efterhand på festivalens Vimeo-kanal. för resten av grundskolelever i hela Sverige.

Festivalen arrangeras av Västerbergslagens kulturskola och Estetiska programmet på VBU och med stöd av: Film i Dalarna och Svenska Filminstitutet. Festivalen är indelad i tre ålderskategorier: Lågstadiet: F-klass till åk 3, Mellanstadiet: Åk 4 till åk 6 och Högstadiet: Åk 7 till åk 9.

Vinnare

Nio grundskoleelever från Ludvika och Smedjebacken som är del av Västerbergslagens kulturskolas kurser i bild och digitalt skapande utgjorde årets festivaljury: Ananya Barupati, Priyanshu Singh, Alexandra Lindberg, Manha Fathima, Alva Louise Ludwig, Astrid Ingrids, Britta Petterson, Maja Nyström och Tuva Lausch. Juryn valde ut de tre bästa filmerna, ett från varje skolstadium. Juryns val föll på:
stop motion ”Konstiga julen” (Eslövs Kulturskola) i F-åk3
spelfilm ”Kidnappningen” (av Stina Malmsten och Agnes Melkersson) i åk4-6
spelfilm ”Its Real” (Kils Kulturskola) i åk 7-9

Läs mer

Senaste nytt från Värmlands Filmförbund

Noomaraton 2024

Gör film på 24 timmar efter givna regler, där är grunden för filmtävlingen Noomaraton som…

Läs mer

FilmörnenPlay
Se utvalda vinnare genom tiderna