Filmörnens Historia

Filmörnen startades 1978 av filmföreningen Värmlands Filmförbund och genomfördes allra första gången på biografen Arenan i Karlstad. Tanken med filmfestivalen var att ge värmländska filmare en möjlighet att visa upp sina filmer på stor bioduk.

Första statyetten tar form

Konstnären Seved Hamberg från Skoghall ritade förlagan till den allra första Filmörnenstatyetten. Seved karvade fram Filmörnen som en träskulptur, lämnades den sen vidare till en annan konstnär: Calevi Theenovaara, som gjöt Filmörnen i brons under en avancerad process.

Tittar du riktigt nära ser du att örnen har samma form som Värmland och att örnens öga påminner om en kamerabländare.

Från stumfilm till skräckfilm

Från första året och några år framöver samarbetade filmförbundet med filmstudion Mowie och anordnade en Filmsöndag eller en hel Filmhelg där Filmörnen ingick som en programpunkt. Det var filmvisningar och föreläsningar inom filmområdet och det allra första programmet kan du se här.

Filmörnen 1978

Lördagens program
10.00 Stumfilmsfars av Harald Lloyd
13.00 Filmanalys med filmproducenten Pelle Berglund.
Hur jobbar de stora filmproffsen med den nya videotekniken U-matic.
17.00 Långfilmen Vredens druvor
19.30 Kortfilmen Bögjävlar
20.00 Långfilmen A touch of evil

Söndagens program
10.00 med Viva Zapata
13.00 Börje Windfeldt, Helsingborg, Sveriges främste animatör på amatörnivå visar upp egenproducerade kortfilmer.
15.30 Filmörnen
18.00 Långfilmen Double indemnity
20.00 Hemlig skräckfilm

Filmörnen läggs ner…

En bit in på 1980-talet utvecklades videotekniken samtidigt som kassettpriserna på film ökade. Det medlemmarna i Värmlands Filmförbund producerades då för få Super 8-filmer så tävlingen lades i malpåse.

…för att sen återuppstå!

1988 gjordes äntligen en hel del film i Värmland igen, så festivalen återupptogs. Filmörnen fick se antalet filmer öka varje år till den nivå som festivalen ligger på idag. Vilket är runt 50 till 60 kortfilmer varje år.

1996 startade Film i Värmland upp sin verksamhet och blev en naturlig samarbetspartner. Film i Värmland uppgick senare under Region Värmlands kulturavdelning, men samarbetet kring Värmlands största plattform för unga filmare är fortsatt starkt.

30-åring firar med ny design på statyetten

2008 fyllde festivalen 30 år och det firades med lanseringen Webbörnen. En värmländsk filmtävling på Youtube. Värmländska filmare ombads lägga upp sina kortfilmer på Youtube och lägga till taggen ”webbörnen08″ för 2008 års tävling. Vinnaren av Webbörnen är den film som fått flest tittare och den som fått bäst betyg. Onlinetävlingen blev inte långlivad och lades ner efter sitt första år.

2009 genomfördes tävlingen ”Designa en örn” för att få en ny design på förstapriset; Filmörnen-statyetten. Kriterierna var att statyetten skulle ha en klar koppling till film, örn och Värmland.

Tävlingen vanns av Lina Nilsson som läste innovation- och designingenjörsprogrammet på Karlstads universitet.

Hennes skapelse var en örn integrerad i en filmklappa. Klarälven följer örnens kropp och avslutas i vad som ser ut som örnens klor.

Den nya Filmörnen-statyetten vanns sedan för första gången av Stefan Askernäs 2009 med filmen Grattis John.

Filmfönstret – Intervjuserie

Värmlands Filmförbund producerade också under åren 2014 till 2020 TV-serien ”Filmfönstret”, ett program med kortfilmer, intervjuer och reportage som speglar skaparna och filmerna som deltagit i tävlingen Filmörnen.
Den kanalen hittar du här på Vimeo

En ny modern design tar oss framåt

2018 firades 40 år med flera vinnarregissörer genom tiderna på besök och flera historiska vinnarfilmer visades.

2020 togs ytterligare ett steg i utvecklingen av Filmörnen med en ny profil för hela tävlingen, lansering av en ny hemsida och uppstart av FilmörnenPlay, där man numera kan se flera av vinnarfilmerna genom tiderna.

Vem vann vad & när?

(Klicka här eller på bilden för att se hela vår lista med tidigare vinnare, år för år)